четвртак, 20. новембар 2014.

Kako da nadjete posao preko socijalnih mreža

Kako naći posao preko Facebook?


Facebook je, na nečiju radost ili tugu, globalna institucija iza koje stoji Amerika, tj. SAD.
Za one koji se malo razumeju u Internet i malo šire, to je dovoljno da shvate da je to mašinerija koja se zavrtela našom planetom i u koju je manje, više, upleten skoro ceo svet.
Pa ako je već tako, hajde da pokušamo da ga iskoristimo i za sopstvenu korist i napredak. Mnogi poslodavci pronalaze svoje buduće saradnike i radnike upravo na ovoj socijalnoj mreži.



Šta nam je činiti kako bi smo se bolje i skuplje prodali, ako već nemamo  posao, ili nismo zadovoljni postojećim, ili pak, želimo neki dodatni prihod?

Pre svega malo srediti svoje dvorište, tj. pretresti sopstvene privatne postove, pa što je za javnost i one koji bi nas mogli angažovati, fokusirati, tj. isticati, i obratno, ono što nam baš i ne ide na ruku, nekako marginilizovati, sakriti ili ukloniti.
Nadamo se da vas je prošla manija da imate stotine i hiljade prijatelja, često neproverenih profila. jer kao što to nije realno u stvarnom životu, predpostavljate da i u virtuelnom svetu važe slična pravila.
Mnoge uspešne firme, kako male tako i velike, su prisutne na Facebook mreži i sasvim je logično pratiti one za koje smatrate da bi bilo zanimljivo da aplicirate za rad u njima. Možda se pojavi neki iznenadni konkurs, možda se njima dopadne kako vodite i kreirate sopstveni profil, ili kako ste istakli sebe, svoj CV, ličnu biografiju, ko vam je prijatelj i koga pratite.

Zarada na Facebook nije bauk, već jedan ogroman narastajući teren na kome ima mesta za mnoge. Teško je to danas sakriti, a nekada to može biti i dobar signal za poslodavce. Nije dobra praksa pljuvati, kritikovati bivše poslodavce, kolege ili posao koji ste radili kod drugog. Neka to ipak bude vaša privatna stvar, bolje nego da vam zasmeta u karijeri kod nekog drugog poslodavca. Ili, budite dosledni i pedantni, privatne postove za krug privatnih prijatelja, ostale postove za sve ostale za sve ostale pa i za poslodavce.



Naravno, ovu su samo neki od veoma jednostavnih načina da iskoristite ovu najpopularniju društvenu mrežu ako želite da naučite kako zaraditi na internetu. Da se poput pauna predstavite u punom koloritetu, makar da zasijate, privučete pažnju, a sve ostalo je, kako to uspešni vole da karikiraju, istorija. Pored toga, budite akitvni tj. članovi Facebook grupa iz vaše sfere interesovanja.

Današnji poslodavci, a što je više izraženo u razvijenim zemljama, imaju jako razvijene sisteme za skauting, ali i kontrolu budućih radnika. Ne bi trebalo sumnjati u njihova znanja da proanaliziraju vaš profil ličnosti na osnovu postova, fotografija, video zapisa, vaših komentara. Kada dođete u fazu razgovora nemojte sumnjati da će vam u boljim firmama postojanje naloga na popularnim Internet mrežama biti podrazumevano, upravo iz razloga da bi se poslodavci i kroz analizu vašeg profila lakše
opredelili.
Ne postoje neka egzaktna pravila, ali pokušajte na društvenim mrežama da budete onakvi kakvi ste i u životu i verovatno ćete lakše naći izvore zarade. Što manje desturktivnosti a što više konstruktivnosti je sjajan mamac.

Zarada preko Linkedin mreže


Mreža nastala i kreirana za profesionalce, popularnije stručnjake, i veoma je razumno imati svoj nalog, profil, CV i na njoj. Ova je često meta mnogih koji tragaju za stručnjacima najrazličitijih profila i zašto to možda ne biste bili baš vi? Takođe, mnoge firme imaju svoje grupe na mreži Linkedin, često baš u usko specijalizovanim delatnostima, i sasvim je poželjno biti prijavljen na njima, razmenjivati iskustva, sticati poznanstva, predstaviti sebe, svoje reference, radove, kvalitet ili jednostavno predispozicije.



Na ovaj način se mogu pratiti aktuelnosti iz oblasti koje su vama interesntne koa i ponude i potražnje za poslovima. Fino je biti u kontaktu sa ljudima iz struke, jer možda baš od nji hi dođe pozitivna preporuka za vas.
Ne postoji garancija da ćete prisustvom na socijalnim mrežama, Facebook, Twitter, Linkedin automatski dobiti ponude za neko poslovno angažovanje.

Šta nam je činiti sa tim socijalnim mrežama?


Postoje uvrežena mišljenja da su društvene mreže često korak unazad, odnosno da se od njih u pogledu zapošljavanja pojavljuje više problema nego što koriste. naravno, nije mali broj i onih koji su uspeli da nađu kvalitetna angažman baš preko ovih mreža, ali, bez rizika nema uspeha. Malo više pažnje u postovima, komentarima i strpljivosti mogu dovesti do željenih kontakata sa poslodavcima. Možda je prava reč umerenost.
Neka iskustverna pravila ponašanja koja povećavaju šansu za uspeh:


  • Ne preterivati ni u čemu, 
  • Ne stvarati imidž kroz neprimerene komentare, provokativne fotografije, vaše ili tuđe svejedno, video zapise sumnjive sadržine. 
  • Nikako ne promovisati ulični rečnik pun psovki jer to nije ulaznica za uspešne,
  • Biti prisutan i u toku baš tamo gde su vam i sfere interesovanja.


I na kraju, pažljivo oko, tj. dovoljno ambiciozan korisnik društvenih mreža može puno da dobije i putem ovih Internet servisa u smislu sopstvene afirmacije i poslovnog napredovanja.

5 коментара:

  1. Društvene mreže su neminovnost u savremenoj komunikaciji kako poslovnoj tako i privatnoj, dok su poslovi na društvenim mrežama kao i svi ostali poslovi. Traže posvećenost i neprestano usavršavanje.

    ОдговориИзбриши
  2. Drustvene mreze su sasvim sigurno dobar alat da se predstavite, samo ga treba pametno upotrebiti. Dosta se poslova i poslodavaca na njima oglasava, i dobar su nacin da kontaktirate firme cak i ako nemaju oglase za neku poziciju.

    ОдговориИзбриши
  3. Pogledajte partnersk program na Lepotica i Zver sajtu za upoznavanje https://www.lepoticaizver.com/affiliates

    ОдговориИзбриши
  4. Preporučujem posao agenta za nekretnine. Dobro se zarađuje, nije fizički težak upoznaje se dosta ljudi i akraktera

    ОдговориИзбриши