четвртак, 6. новембар 2014.

Kako zaraditi od znanja rada na računaru a da niste IT profesionalac

Zaraditi od znanja rada na računaru


Popularisanje zarade od računara, a posebno zarade preko Interneta, se u većini naših jako čitanih štampanih i Internet medija, svodi na rečenicu koja je maligno bolesna i koja liči na sledeću: uz malo sedenja pored računara možete zaraditi i nekoliko stotina dolara, eura, nečega već, mesečno radeći nešto što kao opet neko drugi ili treći traži. Razumemo pisce članaka, koji dobiju zadatak da pišu u formi beletristike, jer su i sami površni, pa su činjenice i fakti koji najčešće nedostaju u tekstovima, plod njihovog neznanja i nestručnosti u konkretnoj oblasti. Ali, sa druge strane ne razumem te kvazi urednike, zašto ne angažuju one koji malo više znaju, ali ne kao teoretičare, već kao stvarno prekaljene i dokazane znalce, tj. autoriteti u ovoj oblasti i koji su uspeli nešto vredno da urade po tom pitanju.


Da li je moguća zarada od znanja na računaru?


Prvo da otklonimo svaku dilemu da li je uopšte moguća zarada od prodaje znanja rada na računaru.
Da, moguće je zaraditi uz pomoć računara i nekoliko stotina eura mesečno, ali i nekoliko eura i nekoliko hiljada, desetina hiljada, stotina hiljada, miliona pa i više eura. Zašto bi se zarada pomoću računara limitirala na tih nekoliko stotina nekih novčanica?

U ovom tekstu nastojimo da prikažemo i ukažemo i promovišemo upotrebu računara za dodatnu ili osnovnu zaradu, a da pri tome ne morate apriori biti vrhunski profesionalac u oblasti računarskih nauka, popularnije IT stručnjak.

Programiranje iako niste programer


Današnji alati za programiranje su veoma napredovali. U nekoj meri, moguće je da sami pravite programe za nešto, a da niste programer po stuci, ili da niste imali previše dodira sa tom materijom. Ovo je posebno zanimljivo u oblasti Interneta, u domenu igrica, ali i drugih tipova aplikacija. Ako vam je ova opcija zanimljiva, svako predznanje je ogroman plus. Takođe, znanje svetskih jezika, poput engleskog je skoro podrazumevana opcija. Nađite vašu intersnu sferu, ili nišu, što bi rekli opet neki IT stručnjaci, ili određenu oblast interesovanja, kako bi rekli oni što su nekad i bili blizu Tršića nadomak Loznice, pa krenite. Prvo male jednostavnije aplikacije, pa onda sve redom, obrađujte i kreirajte fotografije, video klipove, dizajnirajte sajtove. Za literaturu ne brinite. Toliko je ima dostupne, besplatne, da za vašeg života neće stići ni da je okvirno prebrojite. Dakle, mogućnost učenja i napredovanja bez skupe školarine. Niste zadovoljni svojom diplomom srednje ekonomske, turističke, pedagoške, mašinske, hemijske, frizerske, elektrotehničke ili neke druge škole? Osvojite sami svoju diplomu neke računarske nauke. Bićete neuporedivo zadoljniji sobom i stanjem na svom bankovnom računu.

Grafičko i web dizajniranje


Neke stvari se mogu samo naučiti u školama. na žalost, u našem obrazovanju, oni koji obrazuju decu ne stižu od dnevne politike i spavanje od 10 sati dnevno, da isprate potrebe sadašnjosti, ali više i potrebe budućnosti, pa procesu nastavae prilaze sa naučenim taktikama i tehnikama koje su važile pre nekoliko decenija. To tako više ne ide, i takav pristup ne stvara kvalitetne i konkurentne kadrove onih koji izađi iz školu i traže zaposlenje. Posledično, takav sistem daje šansu i drugima, koji ne moraju da idu godinama u takve škole i koji za relativno kratko vreme, nekoliko meseci, ako imaju sklonosti ka ovoj oblasti, na primer grafičkom dizajnu i web dizajnu, mogu steći nivo znanja dovoljna da se uključe na tržište rada i oprobaju sreću, znanje, tj, dosegnuti kvalitet. Oni sami jako brzo mogu da savladaju kompleksne programe za rastersku i vektorsku obradu fotografija, kao što su: Adobe Photoshop, CorelDraw, Adobe Illustrator,  Adobe InDesign. Posle određenog vremena možete se oprobati u kreiranju logoa firmi, pojedinaca, na primer kao freelancer. Takođe, u ovu priču se uklapaju i kreiranje etiketa za proizvode, kao što su voda, sok ili vino, flajeri za koncerte, događaje, predlog korica za knjigu. Posebna pogodnost je mogućnost besplatnog ili jefitnog plasiranja sopstvenih rešenja na odgovorajuće sajtove, koji su
zanimljivi budućim korisnicima. Svakim svojim novim radom stičete iskustvo i podižete svoj ugled, odnosno reputaciju, a time i cenu rada. Niste vezani za jednu firmu, već za zainteresovane korisnike iz celog sveta. Većina firmi kod nas još nije dovoljno shvatila značaj valjanog brendiranja na Internetu tako da prostora itekako ima.


Video sadržaji


YouTube je servis koji je poslednjih godina naprosto eksplodirao od popularnosti i dominantnosti. Zarada od pregleda video klipova, tj. od reklama, je veoma zanimljiva opcija. Pri tome treba znati, ne zarađuje se od male gledanosti i male posećenosti, već od milionskih pregleda, a to je veoma teško postići. Ipak, talenat, sklonost, viralnost video klipova, za one koji imaju nešto što je posebno zanimljivo, daju potencijalnu mogućnost zarade i od video klipova.
Neki od popularnih programa za obradu video sadžaja: VideoPad, Premiere, After Effects ili Vegas. Ako se upecate pa neki savladate više nego što ste zamislili, možda uspete da zaradite i do TV reklama, ili sopstvenih animiranih filmova.
Naučite i da promovišete sopstvene radove na dostupnim Internet medijima, ako što su socijalne mreže, portali, formi, blogovi i na taj način predstavite sebe i radove Internet populaciji.

Prodaja fotografija 


Ne razdvajate se od foto aparata, ili telefona sa kamerom? Odlićno. Postoji šanasa da unovčite svoj hobi, svoju zanimaciju prema fotografiji. Jedan do načina je da na sajtovima poput iStockphoto.com ili Fotolia.eu, ostavljate fotografije na prodaju. Nikad se ne zna ko može da se zainteresuje i da vam plati fotografiju.


Ne sviđa vam se dizajn nekog sajta?


Odnosno, smatrate da imate bolju ideju kako bi trebao da izgleda neki portal, namenski sajt u pogledu vizelnog ili konceptualnog rešenja. krenite u salvadavanje osnovnih alata poput HTML5 i CSS3, JavaScript, jQuery. Pogledajte vrhunska ostvarenja web rešenja i proverite da li vaša rešenja mogu biti zanimljiva da ih ponudite vlasnicima ili firmama. Možda naučite toliko da možete gotova rešenja sami prilagožavati, pa samim tim koristeći open source rešenja možete praviti i sajtove, prvo jednostavnije a zatim i komplikovanije. Eto novog polja za učenje, istraživanje a kasnije i zaradu. Narastajuće tržište mobilnih telefona i aplikacija za mobilne telefone možda postanu i deo sfere vašeg interesovanja. Ako se zainteresujete za ovu oblast možda postanete vrhunski kreator aplikacija, ili aplikacija koje mogu biti značajan izvor zarade.
Umesto zaključka


Računari su uneli važne promene u našim životima. Sve veća zavisnost od istih, otvara širok spektar mogućnosti za zarađivanje. Budite u toku, pratite trendove i prilagođavajte svoja znanja, svoje vreme za učenje zahtevima tržišta. Kao i u životu, pronađite i kroz računarske tehnologije, danas je to sve više Internet, oblast za sebe koju možete i da unovčite.
Ako smatrate i verujete da možete pristojno zarađivati sa manje znanja, odnosno nekim osnovnim znanjem, mi smatramo da će to biti skoro nemoguća misija. Što više znate, što više učite i ulažete u sopstveno znanje stičete mogućnost za bolju zaradu i na Internetu.

4 коментара:

 1. Od svakog znanja se moze zaraditi, ali treba znati kako i kome to znanje prodati.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se, ali nije isto umeti prodati, ili uspeti prodati, bilo šta i zaraditi 1 jedinicu nečega, ili prodati isto i zaraditi 1000 jedinica nečega. Ako se ne prodaje lutrija, odnosno pokušava zaraditi preko nekih lutirjskih sistema, onda je logično da veće znanje daje veću mogućnost za bolju zaradu. Nije obavezno, događa se da neko sa manje znanja fino zarađuje prodajući to malo šta zna, ali to nije pravilo! Kao i u životu ne možete raditi kao hirurg ako nemate određene kvalifikacije.

   Избриши
 2. Za sve treba imati skila, znanja i predispozicija. Kao i dobre organizacione sposobnosti. Posebno u danasnje vreme, treba u moru dostupnosti svega izabrati onoga sto je najmanje i time se bavati. Kao recimo firme za zastitu na radu, obuku radnika, organizacije bezbednosti na radu, ali opet za sve to treba dosta iskustva i gomila preporuka.

  ОдговориИзбриши
 3. može se zaraditi i uslužnim postavljem AdWords kampanja. Firme obićno nemaju znanja a ni vremena da se posvete tom poslu, a rezultati dobro postavljene kampanje mogu da budu veoma dobri.

  ОдговориИзбриши