среда, 10. април 2019.

Najbolji online poslovi fotograf bloger

Zaista je široka lepeza online poslova koje možete raditi kao bloger bez na stručno obrazovanje, odosno da li ste završili adekvatnu školu ili fakultet. Fotografisanje je jedna od onih aktivnosti u kojoj se spaja ljubav i posao.
Online fotograf blogerKo danas nema mobilni telefon?

Ima li neko da nije škljocao pa svom pametnom telefonu i kad treba i kad ne treba?

E pa ako volite da fotografišete možda se iza vas skriva nekin Internet nomad. Osoba koja ne voli šefove i zarađuje na neke druge načine.

Šta vam treba da biste bili online fotograf bloger? 


Imaginarna reč talenat ili stvarna afinitet, sklonost ili ljubav prema fotografisanju. Kako ko voli da kaže i da mu se kaže. Za početak dovoljna je i kvalitetniji mobilni telefon sa pristojnom kamerom.

Za početak. Ili dok ne prevaziđete mogućnosti kamere na mobilnom telefonu, a bude vam potrebno više.

Kada počnete da zarađujete ili ako se baš pronađete u ovoj profesiji, sigurno ćete poželeti da se domognete nekog skupljeg uređaja, poput kvalitetnog fotografskog aparata ili kamere.


Kako zaraditi od fotografija?


Fotografija je proizvod kao i svaki drugi porizvod. Proizvodi mogu da čame u vašem aparatu ili da ih izložite drugima i ako su prilagođeni za to, prodajete kao i svaku drugu robu.

Ne sumnjamo da ste čuli ili i videli fotografe po svadbama, venčanjima, školama koji zarađuju slikajući tačno određene događaje. I lepo je reći da zarađuju više od vrhunskih inženjera. Jer to je tržište. Zakon ponude i potražnje a te usluge toliko vrede.

Dakle, fotografisanje je zanat koji itekako može biti isplativ.

Ako se pitate ko baš najviše zarađuje onda su to oni koji fotografišu venčanja i sva druga veselja tog tipa.

Predispozicije za fotografa na veseljima? Kvalitetni uređaji i veza sa mladom i mladoženjom. I dobar marketing da ih prosvetlite i ubedite da su vaše fotografije čudo neviđeno koje će oni da vide.

Društvene mreže i fotografije


Možete li zamisliti društvene mreže poput Facebook-a ili Instagram-a bez fotografija? Fotografije daju smisao i život tim servisima koji dominiraju virtuelnim svetom. Zar to nije dovoljan izazov da fotografiju shvatite kao jednu veoma, ali veoma ozbiljnu kategoriju?

Da znaju da škljocaju na mobilnom ili fotografskom aparatu znaju svi oni koji ih koriste. Ali, da li je to dovoljno, odnosno da li baš svi oni nemaju potrebe za uslugama onih koji bolje poznaju ovaj zanat?

Gde plasirati fotografije na Internetu?


Kada imate svoje fotografije za druge, ili za izvoz kako bi se nekada govorilo možete ih ponuditi na online mestima gde je to besplatno.

To su Internet platforme gde možete besplatno otvorit svoj nalog i postavljati fotografije na prodaju. Naravno, posrednik u vašoj prodaji je baš ta Internet platforma a jedna od popularnih je Shutterstock.

Svaki početak zahteva strpljenje


Ne očekujte previše u početku. Ne stavljajte sve i svašta. Pokušajte da gradite imidž. Da budete prepoznatljivi. Da uradite pravilnu kategorizaciju vaših fotografija i olakšate njihovo pronalaženje od strane posetoca.
Ne očekujte pretranu zaradu jer ste na početku i jer su cene na takvim platformama niske.

Ali ...

Ako ste talentovani i ako su vaše slke inspirativne za druge možda se prijatno iznenadite reakcijom potencijalnih kupaca vaših fotografija.
A reakcija je mogućnost da zaradite od vaših fotografija koje će krasiti neke sajtove ili profile na socijalnim mrežama.Kreirajte blog


Gradite svoju kuću na Internetu. Jedna od besplatnih mogućnosti je blog. Vaš projekat, vaša platforma, vaše mesto gde sami kreirate portfolio. I možete da zaradite od svog bloga, tj. svog rada.
Uređujete sami i predstavljate svoje fotografije onako kako vi želite.

Koje su prednosti Vašeg bloga? Možda neke činjenice daju odgovor na ovo pitanje.

 • Možete da ga otvorite besplatno (na primer blogger platforma ili neka Wordpress platforma).
 • Možete da ga dizajnirate u skladu sa vašim ukusom i stilom. 
 • Možete da zarađujete od svog bloga.
 • Sami formirate sadržaj i komercijalne uslove.
 • Vaš blog ako ga razvijete u dovoljnoj meri, može biti interesantan potencijalnim oglašivačima. 


Fotografisanje mobilnim telefonom ili aparatom može biti inspirativno, ali i da vam donese dodatne prihode. Sve zavisi od vas, vašeg talenta,
Vredi li pokušati? To nije pravo pitanje. Vredi, a vaša iskustva možete podeliti i na ovom blogu.

5 коментара:

 1. Umesto na blogu možda je bolje fokusirati se na Instagramu ili Snapchetu. I tamo nije lako, ali ko postane influenser može se nadati dobroj zaradi

  ОдговориИзбриши
 2. Dobar tekst. Veoma poucan. Na online prostoru ima mesta za svakoga i za svaku ideju. Ova ideja je odlicna. Ja imam blog koji je vezan za koriscenje i napredovanje u koriscenju Solidworks-a. Link je: https://extremesolidworks.blogspot.com/. Takodje se bavim i maketarstvom od sibica. Ukoliko zelite besplatne moje licne planove pogledajte: http://oblakivan.blogspot.com/search/label/Models#

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. bilo bi lakse za sve nas kada bi imali neku vrstu zastite autorskih prava kao na zapadu. do tada snalazenje

   Избриши
 3. Fotograf kao fotograf je dosta teško zanimanje jer ne možeš ljudima objasniti zašto je fotografija skupa. Svi očekuju da ih se fotografira besplatno ili za neki mali novac. Online zarada sa fotografijama je isto dosta komplicirana jer trebaš imati dosta stock fotografija da bi zarada krenula. Barem jedno 5000 kako sam gledao jedan YouTube video o stock fotografiji. Fotografi najviše “zarađuju” na ukradenim fotografijama. Ili ako si dosta poznat.

  ОдговориИзбриши