петак, 19. август 2011.

Posao na internetu pisanje tekstova


Naći posao koji nas čini ispunjenim, za koji smo gulili školske i ko zna koje druge klupe, danas nije lako. Kada ga nema u realnosti, može da se potraži u viirtuelnoj sferi. Dakle, posao na Internetu je postao sve primamljivija oaza za sve veći broj kreativne populacije, mladje i starije ali populacije koja ne želi da atoji 8 sati pored pokretne trake za novac od koga ne može ni pristojne cipele da kupi.
Zarada na Internetu je rezultat samo vašeg rada i vrednovan je po kriterijumima koji ne razumeju rodjačke i druge veze, već samo kvalitet i rezultat rada.

Prvo i zaista ozbiljno zanimanje, za koje svako pismen može da konkuriše i da pokuša da se zaposli u ovom sve većem sajber prostoru je pisanje tekstova za druge firme ili pojedince.

Kako to izgleda, šta to u stvari znači, nije nikakva nauka sagledati, razumeti, probati i naplatiti na kraju krajeva.

Predigra je sledeća. Borba za pozicije sajtova na glavnim pretraživačima je sve izraženija. Ako sajt nije na dobrom mestu na pretraživačima, vlasnik sajta do njega nema dovoljno doboti, nema dovoljno ciljnih posetilaca i na taj način je ugrožen njegov posao, da ne kažemo ugled ili imidž,  preko interneta.Vlasnici sajtova angažuju firme koje znaju šta je optimizacija sajta za pretraživače, i naravno koje mogu da za prihvatljiv budžet dovedu njegov sajt na dobre pozicije na glavnim pretraživačima, pre svega Google.

Ali, jedan od bitnih poslova, koje rade firme koje se bave SEO, odnosno optimizacijom za pretraživače, kao i vlasnici sajtova takodje koliko im to dozvoljavaju, je kreiranje unikatnog sadržaja sajta. Firme koje se bave SEO nemaju baš uvek dovoljno ljudskih resursa, kadrova, da zapošljavaju osobe koje će samo to da rade, da pišu blogove, stranice i tako unapredjuju sajtove, tj. da kreiraju i stvaraju jedinstvene tekstove koje su jedan od veoma vrednih parametara za mašine za pretraživanje.
I, evo slobodnog prostora za mnoge koji imaju kompjuter, dobar Internet, malo poslovnog duha, da nadju inicijalni posao na Internetu. Zašto kažemo inicijalni? Svako voli da je priznat, cenjen u onome što radi i hajde da ne budemo pretenciozni, većina ljudi voli da napreduje, da zna više i da se bori za više. Internet je prilika a početnu priliku svako ima.

Mnogo firmi koje se bave SEO bi rado honorisalo osobe koje umeju da čitaju i pišu, ali ne baš bukvalno, već i da razumeju šta su pročitali i šta su napisali. Da pišu ono što treba, kako bi unapredile efikasnost svog rad ali i efikasnost posla firmi koje ih angažuju.

Ako se pitate koje firme traže osobe za saradnju, koje umeju da analiziraju, siguran sam da ćete ih lako naći. Pitajte ih, komunicirajte sa njima i shvatićete da ste već sada dobili posao. Koje firme za web dizajn da kontaktirate? Unesite u Google pojmove poput izrada sajta, redizajn sajta, optimizacija sajta za Google i pronadjite kontakte firmi koje imaju dobre reference. Dakle, firme ne pojedince. Pošaljite svoj CV, ne morate imati nikakav posao pre toga i pokažie želju da pišete unikatne tekstove za sajtove i videćete da je ovaj tekst itekako imao smisla.

Pre nego što to uradite, preslišajte se naglas ili u sebi i verujte u sebe da vi možete to da radite, jer se tu n traži formula za atomsku bombu već ipak mnogo manje, mada ne trivijalno ali prihvaltjivo i dostižno.



Koja predznanja treba da imate?


  • Rad na Internetu (Google, Firefox, Chrome), 
  • Korišćenje mejla,
  • Malo iskustva u pisanje komentara na forumima, blogovima, sajtovima, twitteru,
  • Još ponešto ali ovo je sasvim  dovoljno za početak.
Šta treba da imate od opreme?

  • Pristojan kompjuter
  • Pristojan Internet (ADSL ili šta već imate)
  • Slobodnog vremena
  • Želju da učite i da se usavršate
  • Sklonost ka timskom radu


Još niste počeli? Krenite, jer što pre krenete, brže ćete stići do cilja.













1 коментар: