уторак, 10. септембар 2013.

Kako zaraditi od svog bloga?

Šta mi treba za pokretanje bloga?


Jedan Švaba u mislima, koji uvek treba da vas asocira da morate puno da radite, da morate kvalitetno da radite i da morate da budete istrajni i jako uporni. Da, sve to i na svom blogu!

Jer, Nemci su u našim krajevima ali i šire, asocijacija za uspešnu naciju, uspešan pristup svakom poslu i kada se odlučite da se malo ozbiljnije poigrate sa blogovanjem što više osobina Nemca učiniće vas značajno uspešnijim.

Naravno, ni mnoge osobine Japanaca vam neće škoditi ali da vas ne uplašimo u startu, ostaćemo na hladnim Germanima.

Kada sa sobom raščistite da imate potencijal, energiju i vreme za sopstveni blog onda možete dalje. Jer, blog radi bloga će vas vrlo brzo razočarati kao i svaki formalizam u životu. 

Sve što nema energiju koja vas hrani i zbog koje se lepo osećate i od koje možete normlano da se živi, teško da će da doživi uspeh. Tako je i sa blogom. 

To morate biti vi, morate uneti u njega ono što želite, osećate, znate a da pre svega vi budete iskreno zadovoljni njegovim sadržajem.

Gde hostovati blog?


Možda je pravilnije pitanje, da li treba da znam programiranje da bih mogao da pokrenem sopstveni blog? Ne treba. Blogger (www.blogger.com) je za početak idealna platforma za vas.

Besplatna, dostupna, dovoljno komforna, šarolika i profesionalna i sasvim prihvatljiva za početak, ali ako se vežete za nju fleksibilna i za kasniji rad. 

Smatrate da niste u ovoj kategoriji?
Mislite i znate da imate više znanja (i više novca) i želite sopstveni domen za blog?

Odlično!



Pročitajte ovaj tekst na temu gde hostovati sajt i opredelite se za budućeg provajdera. 

Imajte na umu da morate da planirate troškove cene domena i zakupa hosting paketa. Takodje, morate instalisati odgovarajući softver za ažuriranje stranica bloga, a jedna od najrasprostranjenijih platformi je WordPress.

Naravno, neko voli Joomla, neko Drupal, neko neki drugi open source softver, neko sve sam pravi, ali WordPress je proverena platforma, prilično logična za instalaciji i korišćenje za vaš blog.

Kreiranje teme bloga

Izmedju ostalog ono što nas pokreće, motiviše i gura napred jesu naše ideje. Ušli ste u priču da pokušate da zaradite pomoću sopstvenog bloga. 

Kako odabrati temu je jako slično kao i gde da se zaposlim da bih imao dobru platu i dobre uslove rada.

Jednostavno, nije to baš tako jednostavno.

Da bi ste dobili zaposlenje u dobroj firmi potrebno je da imate dobre veze ili dosta znanja.

Za blog vam veze ne pomažu jer ste se njegovim činom kreiranja već zaposlili, ali platu nećete dobiti na lepe oči već samo ako je zaslužite, tj. ako budete imali dobar i profitabilan proizvod.

Dakle, da bi ste jednog dana mogli da zaradjujete od svog bloga potrebno je da imate dovoljno dobar, interesantan, konkurentan i zanimljiv tematski blog.

Naravno, sa svim tim osobinama, on bi mogao biti mamac za oglašivače i fina zarada od reklamnog prostora

I dodjosmo nekako i do teme, odnosno gde je tema, kako da formiram temu ili tematiku bloga

Pre svega treba da se shvati da niste ograničeni jednom temom. Ako ne uspete sa jednom tematikom, jednim sadržajem ne znači da nećete uspeti sa nekim drugim ili paralelno sa više tema.

Kao i u životu niko vam ne brani da budete svestrani i da se razumete u više stvari i da promenite više firmi.

Tematika bloga bi trebalo da odražava i prati vaša interesovanja, vaša znanja i vašu maštovitost. Ako ste dovoljno kreativni, ako volite neku oblast ili više njih i smatrate da imate šta da ponudite budućim posetiocima bloga onda vam neće biti nikakav problem da formirate temu bloga.

Naziv bloga

Kada ste izabrali temu, onda treba da rezervišete naziv bloga, ili na blogger platformi ili na sopstvenom domenu.

Naziv domena ili bloga treba da bude što jednostavniji, da se lako pamti i prepoznaje i to je za početak sasvim dovoljno. Prvi pravi ispit i zadatak za vas.

Naravno, verovatno je velika većina dobrih naziva već rezervisana, ali da ponovimo, mašta čini svašta. Krenuli ste na ovaj put otvorenog uma i ovaj korak za vas neće predstavljati problem.

Za početak, jedna mala sugestija koja bi trebalo da vas prati na ovom putu blogera, gledajte i pratite šta i kako rade oni koji su već uspešni.

Rečju, konkurencija. Jer, niste više na početku. Internet i blogovi odavno postoje.

Od njih sigurno možete puno da naučite. Copy paste tehniku ideja i tehnika nikako ne preporučujemo, jer plagijatore niko ne voli i teško ćete napraviti uspešnu misiju kradjom i plasiranjem tudjih ideja.  

Pisanje tekstova bloga

I u ove naše krajeve sve drastičnije nadire i nameće se ta konkurencija. Teško da neko ne zna sistem kako se štancuju pevači, bilo poput glasa, zvezdi, nekih faktora. Taman kada pomislite da ste sve videli, pročitali, da sve znate pojavi se neko ko zna malo više i malo bolje.

Pisanje tekstova je kao vaša ulaznica da baš vi budete malo popularniji od drugih, da vi budete neka zvezda ili bar u prvih pet. Imajte na umu da niste jedini, da imate šansu i da u skladu sa tim nastupate na ovom mediju.

Kao javne ličnosti na TV, ili radiju vi ste na blogu. Dostupni, pod lupom, na tapetu. Ili za aplauz ili za izbegavanje. Ili pobednik ili pokojnik. Gde ste vi? Sami odlučujete i hrabro, pucajte iz svih vaših raspoloživih oružja.

Jedan od korisnih saveta je da kada pišete uvek imate na umu onog ko će da čita i da probate da se postavite u njegovu ulogu
.

Šta je bitno pirlikom pisanja tekstova na blogu? Treba da shvatite i prihvatite da ste to vi u pisanoj formi, razgolićeni i na prvoj liniji fronta. Sve što kažete i uraditie, tj. realozujete na blogu je uvek dostupno svima koji čitaju vaš blog. Imajte to na umu.

Paralela svakodnevnom životu i radu. Sve je bitno: i forma i sadržina, i red i redosled reči, i bojenje i šminkanje i slika levo i slika desno i koja slika crno bela a koja u koloru.

Ako se dvoumite šta je bitnije, forma ili sadržaj, sadržaj bloga je ključan, jer on je nosilac vaših ideja i magnet za posetioce, ali ne zaboravite i forma ume da zagolica pažnju i formira sliku o vama.


Kako da promovišem sopstveni blog?

Ne postoji čarobna forma kojom će vaš blogo biti popularan, kojom će privlačiti željeni broj posetilaca i koji će kao pozitivnu posledicu doneti neke novce.

Postoji puno tekstova, stranica na Internetu na temu kako povećati posećenost sajta, kako poboljšati poziciju sajta ili bloga na glavnim pretraživačima, odnosno kako učiniti blog popularnim za posetioce i za mašine za pretragu.

Krenite, čitajte i primenjujte pozitivna iskustva mnogih webmastera, SEO firmi i pratite rezultate svog rada
.

Optimizacija sajta ili bloga za Google je danas sve više  posao za usko specijalizovane firme. Naravno, verujte u sebe i svoj proizvod, tj. blog i naći ćete pravi put.

Ako ne umete i ne možete sami udružite se sa onima koji imaju ono što vama nedostaju a žele sa vama da pokušaju da naprave dobar posao sa blogom.

Promovisanje i popularizacija bloga ili sajta na Internetu nije jednostavan posao i ne može da se uspešno realuzuje za kratko vreme.

Potrebno je jako puno znanja, iskustava, tehnika i strategija jer ubediti mašine za pretragu i posetioce da je vaš blog jedan od najboljih je zahtevan ali privlačan zadatak.

Samim tim celokupan posao na temu kako privući značajan broj posetilaca na blog nije jednostavna rabota.

Ne zaboravite početak teksta, ne zaboravite da morate biti  pomalo Švaba i pomalo Japanac i najviše vi sami. Uporni, istrajni, vredni i kreativni.

Obavestite prijatelje, one koje znate, privucite ih za početak da vam i oni daju komentare, ocene, da vas preporučuju, lajkuju. Naš savet su isključivo bele tehnike, odnosno dozvoljene tehnike i taktike (white SEO).

Gerila marketing u dozvoljenim granicama, obavezno koristite service Google poput Adwords, maksimalno integrišite svoj blog sa socijalnim mrežama, pre svega Facebook, Twitter. Budite konstantni i bez prekida u stvaranju unikatnog i dopadljivog sadržaja, po mogućstvu i kapacitetu kreiranje viralnog sadržaja na blogu.

Puno posla, malo para, ali nikad se ne zna. Možda baš vi uspete da realizujete visoko produktivan Internet proizvod.


Kada ću da počnem da zaradjujem od bloga?

Nemojte odmah da postavljate plaćene oglase poput AdSense ili Etarget na stranice. Strpite se, jer strpljen spašen.

Razvijajte svoj blog i u jednom trenutku kada procenite da imate odredjenu kritičnu masu posetilaca, kako novih tako i onih vernih ili lojalnih pažljivo ubacujte plaćene oglase.

Ako ste dovoljni dobri oglašivači će naći vas, jer i oni imaju svoje službe koje prate gde imaju interes da se oglašavaju.
Ovo je posebno važno da primetite i usvojite. Kada ćete znati da imate dobar blog? Da, baš tada kada vas budu zvali oglašivači.

Naravno, i tematika će privuči srodne oglašivače tako da vi radite svoj posao a ako je posao dobar i kvalitetan oglašivači će naći vas. Ne smeta i ne škodi da ih sami podsetite i obavestite o svom blogu ali tek kada sami smatrate da imate šansu da ih zainteresujete.

Zarada će u početku biti mala i nemojte se zavaravati da u Srbiji, ali ni u svetu, možete postati milioner niti čak imati pristojnu platu od pisanja na blogu za kratko vreme.

Potrebno je da složi mnogo kockica da bi ste pristojno zaradjivali od svog Internet proizvoda.

Kao i u životu, znanje nije dovoljan uslov, potrebno je i sreće, ali sreća uvek prati hrabre i one koji imaju smelosti i energije da je potraže.

I zato ako ste spremni na izazov, ako ćete uživati u tome, ako ćete imati vremena i kreacije i mašte, i pre svega rada i truda, smatramo da ipak treba pokušati.

Vredi li truda?

Ko ne pokuša nikada neće saznati da li je mogao da uspe. Setite se onog što je svaki dan molio Boga da mu da sedmicu na lotou i kada je Bogu konačno dosadilo reče mu da uplati neki tiket. U kojoj ste vi kategoriji?


9 коментара:

  1. Jedan vrlo aktuelan način za samozapošljavanje. Da li je ubuduće ipak sve u našim rukama????

    ОдговориИзбриши
  2. Pronasao sam jedan lep nacin za zaradu potpuno je besplatno i bez ulaganja, ako nekog interesuje procitajte vise o tome : http://lakododzeparca.blogspot.com/2014/08/primedice-lako-do-bitcoin-a.html

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav,
    Vodim jedan blog i smatram da već imam polijep broj posjetilaca te sam gledao za AdSense. Sve što mi treba jeste neka vrsta računa (tekući, žiro ili devizni) ali za popunu zahtjeva imam jedno slovo viška. Naime kada kucam ime primaoca (na čiji račun želim da stiže novac) ne mogu ukucati naša nacionalna slova Č,Ć,Š,Ž,Đ (u mom slučaju slovo koje ometa jeste završno slovo prezimena Ć). Kako to da riješim, jer planiram jednoga dana da aktiviram AdSense na svom blogu.
    Hvala unaprijed.

    ОдговориИзбриши
  4. ukoliko vas interesuje knjizevni blog i citanje necega tome slicno posetite krecava.blogspot.com bicu vam mnogo zahvalna. Naravno i za kritike pozitivne ili negativne, uvek sam tu. Hvala :)

    ОдговориИзбриши
  5. Napravila sam blog,zapratite me i pisite mi neke teme koje vas zanimaju i o kojima bi ste citali.. :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Super! Ako koga zanima evo još jedan blog kako zaraditi na internetu https://zaradinovce.wordpress.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Mnogo mi se dopada ovaj članak; čitko, jasno i jednostavno! Bravo! Nedavno sam i sama započela sa blogovanjem, nakon godina skupljanja hrabrosti. Doduše, i dalje me je sramota da ga podelim sa širim krugom prijatelja, ali valjda će i to proći. Ukoliko bi ikoga zanimalo, ovo je moj blog: https://reallifebyjana.wordpress.com/
    Čitajte, kritikujte, komentarišite, mnogo bi mi značilo neko profesionalnije mišljenje! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  8. sa koliko pregleda odprilike treba postaviti placene oglase ?
    koristan tekst ! nas blog je okeriumbra.com

    ОдговориИзбриши
  9. pa ima tu nesto ali .. nije isto u konkurenciji 10, 100 ili milion .. a nije ista zarada ako je konkurencija nekoliko hiljada ili vise miliona. tako da zarada od bloga je prilicno zapetljan i tezak posao

    ОдговориИзбриши