уторак, 26. мај 2020.

Kako zaraditi na kriptovalutama?

Tražite dobru šansu za investiranje i način da vam se uloženo višestruko vrati?
Odlučili ste da uđete u svet virtuelnih valuta. 
Zašto da ne? 

Rudarenje kriptovaluta


Na primer, Bitkoin (Bitcoin ili BTC) postoji preko 10 godina. Početna vrednosti mu je bila manja od 1 dolara a sada vredi preko 8.500 dolara za jednu jedinicu. Kako zaraditi na kriptovalutama?

U daljem tekstu ćemo objasniti načine  zarade kroz uvećanje početnih jedinica kriptovalute kojom raspolažete. Daćemo sugestije kako da prepoznate kriptovalutu koja ima potencijal za uvećanje vrednosti, ali pomenućemo i još mnogo bitnih detalja, zato ostanite uz nas.

Trgovina kriptovalutom


Kriptovaluta je digitalni oblik novca gde je ukupan iznos raspoloživih jedinica unapred određen od strane kompjuterskog softvera. Cenu definiše odnos ponude i tražnje, veće interesovanje dovodi do toga da cena kriptonovca raste. Ipak, vrednost na berzi nije stabilana i često fluktuira pa je dobar tajming ključan ako želite da imate zaradu na kriptovaluti putem kursne razlike.

Jedinice se najčešće kupuju kada vrede jako malo. Neke kriptovalute su propale, neke su na niskim vrednostima mirovale dugo vremena pa im je vrednost porasla, neke su imale visoke vrednosti pa ih izgubile. Ostanak na berzi može da znači vrtoglavi rast vrednosti, ali i njihov gubitak. Ako mudro procenite koja vam cena odgovara možete zaraditi visoke iznose. 

Bitkoin je dostizao vrednost od 10.000 dolara za jednu jedinicu, sada je ta vrednost niža. Bilo bi dobro da se prepozna kraj silaznog trenda i da se zaradi na razlici u ceni. Korona virus je znatno manje uzdrmao berzu kriptonovca jer je reč o virtuelnoj valuti koja još uvek nije vezana ni za jednu centralnu banku i stanje privrede. 

Takođe, kako kriptovalute bivaju priznatije veća je upotreba u realnim tokovima plaćanja. Tako raste interesovanje za kriptovalutu a raste i cena.

Rudarenje (mining)


Jedan od načina zarade na kriptonovcu jeste kroz dobijanje dodatnih jedinica putem nagrade za najbržeg rudara (majnera).

Rudari su osobe koji se bore da prvi upišu transakciju kriptovalute u blokčejn. Za to dobijaju nagradu u vidu kriptonovca po dva osnova:

  • Lica koja trguju daju nekoliko jedinica kao motivaciju rudarima da se transakcija verifikuje. Iznos nije definisan i to je procena onih koji žele da zaključe kupoprodaju.
  • Sistem takođe daje nagradu i određuje njenu vrednost u odnosu na iznos kriptovalute koja još nije ubačena u sistem. Kako se taj broj smanjuje tako i nagrada opada. Kada se bude upisivala poslednja transakcija nagrada za rudara će biti 0.

Za starije valute poput Bitkoina do sada je u sistem ubačeno preko 80% kriptojedinica pa je i nagrada za upis u blokčejn manja nego kada je taj procenat bio niži.

Ipak, nagrade su i dalje izuzetno visoke pa rudari poseduju sofisticiranu kompjutersku opremu za što brži upis transakcije. Nije reč o prostim zapisima, njima predhodi otkrivanje nedostajućeg dela koda koji mora da se uklopi u finansijsku knjigu svih prethodnih zapisa (blokčejn).

Očekivanja su da će i u periodu 2020 - 2025 godine majneri nastaviti da imaju vrtoglave zarade na najprofitabilnijim valutama a jedna od njih je i Ethereum.

Zarada kriptonovca i kroz druge opcije


Osobe koje čuvaju blokčejn zapis (Nodovi) takođe dobijaju nagradu, ali je taj iznos zanemarljiv u odnosu na druge opcije.

Nove jedinice kriptovalute možete dobiti ako promovišete konkretnu kriptovalutu putem partnerskog marketinga. Ako je vaša promocija uspešna i ima veliki broj pratilaca onda neke od internet platformi daju nagradu jer i one imaju veći broj poseta kao posledicu toga.

Sve više je i kupona u kriptonovcu, ali i nagradnih igara i svojevrsnih kladionica na kretanje vrednosti valuta. To su načini da uvećate svoj konto i time zaradite na kriptovalutama.

Kako prepoznati profitabilnu kriptovalutu?


Ovo je problem svakog ko želi da poseduje nekoliko jedinica. Generalni savet je da sve treba uzeti u obzir:  
  • kada je valuta osnovana, 
  • ko su osnivači, 
  • kakvo je stanje na berzi, 
  • da li je dolazilo do velikih fluktuiranja i šta je razlog za to?

Iz kretanja na berzi se vidi dnevna vrednost svake valute. Bitkoin svako želi, ali je teško dostupan jer jedna jedinica jako puno vredi. Vaša procena je da li ćete uložiti u neke kojima je cena pristupačnija poput Ethereum, Bitkoin Cash, Dash… ili uložiti u novoosnovanu valutu koja trenutno ne vredi ni ceo dolar. 

Kakva god odluka da bude čeka vas dug put do eventualno visoke zarade. “Kockajte” se samo sa onim iznosom koji ste spremni da izgubite jer je i taj scenario moguć.

Virtuelna valuta će postati naša realnost. Sve je više platnih prometa koji dozvoljavaju direktno plaćanje kriptonovcem. I pored nestabilnog tržišta ljudi kupuju kriptovalutu jer se osećaju mnogo bezbednije pošto na nju ne utiču centralna banka i države. 

Mnogi su zaradili na kriptovalutama, zarađuju i dalje. Ključno je detaljno istraživanje pre kupovine prvih jedinica, potom strpljenje i praćenje kretanja vrednosti na berzi da bi se ostvarila dobit.

Da li bi ste se vi okušali na kriptoberzi? Koja kriptovaluta bi bila vaš izbor? Molimo Vas za komentar nakon čitanja ovog teksta.

 

7 коментара:

  1. Oprez! Digitalne ili kriptovalute nisu za svakoga. Ipak, ako i
    kada se odlučite za ulaganje u neku kriptovalutu miksujte sa ulaganjima. Odnosno raspoloživa sredstva investirajte u više različitih valuta. Ulaganje u jednu valutu i čekanje da zaradite na njenom enormnom porastu je put u porpas ti gubitak odnosno kockanje na kvadrat. Ako bih preporučivao onda su Bitcoin, Litecoin i Ethereum nekako najzvučnije i kriptovalute koje najviše obećavaju. Prosto jer su se dokazale na tržištu. Vrednije ili manje vredne? Hm, ja bih više ulagao u vrednije. Naš narod kaže da ne držite sva jaja u istoj kesi. Kriptovalute su odličan primer za ovu logiku. Kriptovalute su visoko rizične investicije i to može biti više pomoćni izvor zarade ali nikako jedini i glavni jer je neizvestan i rizičan!

    ОдговориИзбриши
  2. Previše je sve ovo virtualno. postoji neka zarada, ali ne verujem da će bitkoin i ostali masovno da se koriste. Hajde navedite mi šta može da se kupi za te kriptovalute? Da li mogu da udjem u prodavnicu i da kupim patike? Ili hleb, jaja, mleko?
    Ovo mi liči na kockanje, neko je našao način da se iz ništa zaradi. Izmišljene su i specijalizovani kompjuteri, logoritmi, softeri i sve za maglu u vazduhu. Kakvo gubljenje energije i vremena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze da se kupi skoro sve online ali ima dosta mjesta gde se moze i offline kupovati.Ja zivim u Svedskoj i u masi restorana sam vidjela ono prihvacamo Bitcoin.Ja nisam nikad nista platila niti imam kriptovalute jer mi je sve to nekako komplikovano ali sada pokusavam da se edikujem kako nebi staromodna dosta mojih kolegica na poslu vec koristi Bitcoin

      Избриши
  3. Mislim da su kriptovalute buducnost, cula sam da je Kina napravila svoju kriptovalutu, mislim da treba ulagati u njih.

    ОдговориИзбриши
  4. Već dugo samo slušam o kriptovalutama, od skora mi je nešto kao malo jasnije o čemu se tu radi ali, nemam hrabrosti da se upustim u to. Mislim da to ipak nije za mene.
    Ali, da će u budućnosti biti sve popularnije i kao u Kini, možda i širom sveta početi da se koriste paralelno sa novcem, ne sumnjam.
    Ipak, mislim da je sve to još dosta daleko od nas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni meni nije jasno jer sam tutum ali pokusavam zadnjih dana da citam dosta o tome.Ja zivim u Svedskoj i moje drugarice na poslu vec rade sa Bitcoinom ,ulazu u njega kao stednju svaki mjesec po par hiljada kruna i hvale se i pricaju o Bitcoinu,prate cijenu pa sam se i ja angayovala da se infomisem jer ne mogu mimo svijeta biti

      Избриши