петак, 7. јун 2013.

Adsense zarada od sajta

Adsense zarada mit ili stvarnost

Pre adsense oglasa

Web sajt više nije tabu. Imate vremena, imate ideje, krenite sami ili se udružite, ali jednostavno krenite i stvarajte. Naravno, prelgedali ste dobre smernice za izradu sajta, imate dobar biznis plan sajta, savladali ste sami ili sa nekim open source rešenja, napravili sajt i punite ga unikatnim sadržajem. To je veliki, ali veliki korak. Naravno, očekuje se da ste dovoljno pametno odabrali tematiku sajta, da je dovoljno konkurentna i dovoljno interesantna za oglašivače.
Takodje, da ste pravilno odmerili broj odnosno mesta na sajtu za plaćene oglase jer i ta promenljiva može značajno da vam poveća prihod. Dakle, broj i razmeštaj Google oglasa bitno doprinosi ili umanjuje prihod od oglašivača.


Posle adsense oglasa

Gotovo svi koji imaju AdSense oglase na svojim sajtovima nekada su se zapitali kako Google deli sa njima zaradu od oglašivača. Google ne menja svoju poslovnu politiku svaki dan. Njegova doslednost se ogleda i u odnosu zarade koji je prilično stabilan. Tako Google zadržava 32% dok vlasnicima sajtova pripada 68% prihoda od oglašivača. Napomena, jako bitna, odnos važi za "Adsense za sadržaj". Primer je jednostavan, ako oglašivač plati 1 euro za oglas koji se prikazao na vašem sajtu, i neko klikne na taj oglas, vlasniku pripada 68 euro centi a Google 32 centa. Ako na sajtu koristite "Adsense za pretragu" odnos je malo drugačiji. 51% zarade ide vlasnicima sajtova a 49% ostaje Google. Sada kada znate i uslove zarade ostaje još samo da zainteresujete Google da postavlja skupe oglase i eto zarade.

Da li je to baš tako?

Pa može se reći da dobrim delom jeste. Zarada od adsense oglasa na sajtu jeste moguća. Naravno, teško je stvoriti i razvijati sajt i da zaradjujete toliko da rešite sve vaše probleme. Ali, ako imate ideja, vredni ste, kreativni, viralni što bi rekli ovi tzv. gurui na Internetu, možete da ostvarujete pristojnu zaradu koja bi vam popravila budžet. Teško da bi to bila primarna zarada jer za to treba da imate mnogo, ali baš mnogo popularan sajt i kod posetilaca i kod Google oglašivača.

Umesto zaključka

Zarada od adsense sa sajta je moguća ali u Srbiji jako teška, jer su cene klikova jako male u većini oblasti. Dobra strana je što je u Srbiji i na području bivše juge lakše dovesti posetioce na sajt. napraviti posećenost i zainteresovati oglašivače. Loša strana je što su cene klikova nekoliko puta manje nego na sajtovima sa engleskog govornog područja. Naravno, kod sajtova na engleskom govornom području mnogo teže je i napraviti veliku posećenost sajta upravo zbog izražene konkurencije.




Нема коментара:

Постави коментар