петак, 14. јун 2013.

Znanje i Internet

Zarada na Internetu zahteva dosta znanja

Pre Interneta

Još pamtim ono učiti i samo učiti. Sve je to lepo jedino nam nisu rekli kako to što smo naučili možemo i da unovčimo. To se nekako podrazumevalo.
Samo završiš i zaposliš se i to je to. Životna filosofija i fiozofija završena. I ne menjaš posao skoro ceo radni vek. Zaštićen kao beli medved i zakonima i pravim radničkim sindikatima. I to bi bilo divno i predivno, osim što tako svet ne funkcioniše pa perpetum mobile ne može dugo da traje. Ipak, oni koji se sećaju znaju da su to za većinu običnih smrtnika, radnih i neradnih ljudi, pismenih i onih manje pismenih, stručnih i nestručnih, partijskih i nepartijskih fenomenalna vremena.
Nekad bilo sad se spominjalo i već više vremena važe neka sasvim druga pravila.


Internet kao fenomen povezivanja i proširivanja pogleda

Pre bih izdvojio efekat Interneta u smislu proširivanja pogleda onih koji to na drugi način neće, niti umeju, niti im se može prići. 
Jednostavno, novi televizor. Kojim gledate tu Ameriku, kojim čujete i vidite te glupe zapadnjake koji ne umeju da žive i uživaju ako vi u vašoj bedi. A onda vidite Floride, Bahame, čudesa od hotela, kockarnica, provoda, trošenja novca luksuza. Svega što je ovde bio tabu rezervisan za uži krug partijskih i onih koji su bili dobri sa partijskim kadrobima.
Taj novi televizor, ili pogled u svet i na svet otvorio je oči i poglede onima koji su žmurili i sanjali živote, ili ponajpre živeli tudje živote.


Internet kao put do novog posla

I tako, nečujno, na mala i velika vrata kapitalizam je jednog jutra osvanuo u Srbiji. Prećutno prihvaćen jer je to kao moderno. Otpuštanja su moderna, ostati bez posla i prava na posao koje naš ustav garantuje je postalo kao dečja igra i najnormalnija stvar.
I gle, pojavili su se problemi kako doći do posla u zemlji bez posla i bez provrede? I gle čuda, ne mogu svi u partiju i familiju. Nema ni partija toliko mesta za svoje kadrove a i familje nemaju sve baš u svojim rukama.
I gde će taj ostatak od skoro pola miliona, milion ljudi, i gde će i šta će? Medju njima skoro polovina mladih, željna posla, novca, statusa, ponosa, rada i zadovljstva radom, priznanja, napredovanja, mogućnosti da budu ponosni ljudi, da osnivaju porodice. Kako to sve bez posla? Teško. Jako teško. Ali, postoji Internet, postoji mogućnost da se nešto uradi i dodje do preko potrebnog zaposlenja, novca, statusa. Kako?

Potrebna znanja za zaradjivanje na internetu

Rekli bi što više to bolje ali nije baš tako bukvalno. Kao i u drugim životnim oblastima nemerljivo je korisno znati gde se sopstveno znanje može bolje prodati tj. unovčiti. Džaba ako učite i stičete znanja iz oblasti koje nisu konkurentne, koje nisu naplative i koje relativno brzo zastarevaju.

Potrebna znanja su ona koja se traže i za koja možete biti pristojno plaćeni. Danas i u vremenu budućem poznavanje rada na kompjuteru i Internet tehnologija se skoro podrazumeva. Što više zagrebete na Internetu i što više znate njegove tajne, servise, programe, cake, bićete samouvereniji i lakše ćete doći do posla.

Kako da znate šta se traži na tržištu?

Nije tako komplikovano. Malo zagrebete po oglasima za posao i vidite šta se traži i što je još važnije u kojim firmama se traži. Mnogo toga se traži, ali mnogi i daju ponude za posao tako da je konkurencija jako izražena. Izražena konkurencina traži kvalitet. Vi morate da se borite za kvalitet svog znanja i svoje ličnosti jer najbolji pobedjuju a ostali su učesnici. Znate li vi kojoj kategoriji pripadate?

Specifična i specijalizovana znanja su prednost. Za početak, najvažnije je ili jako važno je, da procenite sebe. Da li ste za samostalan posao ili za ortački rad. Nismo svi rodjeni za lidere i samostalce. Mnogi od nas svoj maksimum daju kroz kolektiv, u zajedničkom radu sa nekim ili nekima. Dakle, procenite i ocenite sebe iskreno. Možda imate ideje koje mogu da vam preokrenu život nabolje ali ne znate kako da ih realizujete. Sa druge strane možda, čitaj sigurno, postoje mnogi koji tehnička znanja ali nemaju kreativnost i ideje. Timski rad kreativnih i stručnih daje sjajne rezultate. Ako volite soliranje, birajte i tražite potencijalne sfere ulaganja sopstvenog znanja i rada u cilju sopstvenog usavršavanja i napredovanja. Ako ste za zajednički rad, birajte partnera ili partnere da realizujete lakše sopstvene ideje kroz kolektivni rad.

Kako sticati potrebna znanja putem Interneta

Kroz srpsko školstvo većna mladih se nauči kako da faktografiše, kako da memoriše i kako da reprodukuje tone i hektare činjenica koje su same sebi smisao i cilj.
Naravno, kakvi učitelji, nastavnici, profesori takvo i školstvo i takva znanja i takvi ljudski resursi.
Ako se pitate zašto smo propali posle ovog pasusa bi trebalo da vam je mnogo jasnije.

Ipak, nije kasno. Naučite da učite preko Interneta. Ponoviću, naučite da učite pomoću Intenreta i njegovih brojnih servisa. Prepoznajte oblast u čemu bi mogli da budete dobri, ili oblast za koju smatrate da možete dosta dobro da je savladate i krenite.



Internet je pristupačan, obilje besplatnih člnaka, škola, tutorijala, iskustava, referenci čekaju da se upecate i počnete ozbiljnije da razvijate svoju ličnost i svoje znanje. Kada krenete na taj put shvatićete da ne tražite vi posao nego da posao čeka vas. Ali pre toga treba da steknete to znanje koje je vaša čudotvorna ulaznica u svet u kome imate šansu da ne budete zombi ili rob, već ličnost koja će egzistirati slobodno i pristojno i dostojanstveno zahvaljujući svom znanju.





петак, 7. јун 2013.

Adsense zarada od sajta

Adsense zarada mit ili stvarnost

Pre adsense oglasa

Web sajt više nije tabu. Imate vremena, imate ideje, krenite sami ili se udružite, ali jednostavno krenite i stvarajte. Naravno, prelgedali ste dobre smernice za izradu sajta, imate dobar biznis plan sajta, savladali ste sami ili sa nekim open source rešenja, napravili sajt i punite ga unikatnim sadržajem. To je veliki, ali veliki korak. Naravno, očekuje se da ste dovoljno pametno odabrali tematiku sajta, da je dovoljno konkurentna i dovoljno interesantna za oglašivače.
Takodje, da ste pravilno odmerili broj odnosno mesta na sajtu za plaćene oglase jer i ta promenljiva može značajno da vam poveća prihod. Dakle, broj i razmeštaj Google oglasa bitno doprinosi ili umanjuje prihod od oglašivača.


Posle adsense oglasa

Gotovo svi koji imaju AdSense oglase na svojim sajtovima nekada su se zapitali kako Google deli sa njima zaradu od oglašivača. Google ne menja svoju poslovnu politiku svaki dan. Njegova doslednost se ogleda i u odnosu zarade koji je prilično stabilan. Tako Google zadržava 32% dok vlasnicima sajtova pripada 68% prihoda od oglašivača. Napomena, jako bitna, odnos važi za "Adsense za sadržaj". Primer je jednostavan, ako oglašivač plati 1 euro za oglas koji se prikazao na vašem sajtu, i neko klikne na taj oglas, vlasniku pripada 68 euro centi a Google 32 centa. Ako na sajtu koristite "Adsense za pretragu" odnos je malo drugačiji. 51% zarade ide vlasnicima sajtova a 49% ostaje Google. Sada kada znate i uslove zarade ostaje još samo da zainteresujete Google da postavlja skupe oglase i eto zarade.

Da li je to baš tako?

Pa može se reći da dobrim delom jeste. Zarada od adsense oglasa na sajtu jeste moguća. Naravno, teško je stvoriti i razvijati sajt i da zaradjujete toliko da rešite sve vaše probleme. Ali, ako imate ideja, vredni ste, kreativni, viralni što bi rekli ovi tzv. gurui na Internetu, možete da ostvarujete pristojnu zaradu koja bi vam popravila budžet. Teško da bi to bila primarna zarada jer za to treba da imate mnogo, ali baš mnogo popularan sajt i kod posetilaca i kod Google oglašivača.

Umesto zaključka

Zarada od adsense sa sajta je moguća ali u Srbiji jako teška, jer su cene klikova jako male u većini oblasti. Dobra strana je što je u Srbiji i na području bivše juge lakše dovesti posetioce na sajt. napraviti posećenost i zainteresovati oglašivače. Loša strana je što su cene klikova nekoliko puta manje nego na sajtovima sa engleskog govornog područja. Naravno, kod sajtova na engleskom govornom području mnogo teže je i napraviti veliku posećenost sajta upravo zbog izražene konkurencije.